Herkomst
De Amrocks zijn afkomstig van het “verre” Amerika (staat Massachusetts), waar ze in de jaren 1870 gecreëerd werden uit een kruising van Cochins, Dominiques en Java hoenders. Ze zijn een “geoptimaliseerd” (meer vlees- en eiproductie) sub-ras van de Plymouth Rock.
Uitzicht
De Amrock is een lust om naar te kijken. Hij is vrij breed en middelhoog gebouwd. Het is een forse kip met grote borst en een mooi glooiende bevedering. De staart is iets oplopend. Verder heeft de Amrock roodbruine ogen, rode oorlellen, een enkele kam en typische gele poten.
Zowel de haan als de hen zijn zwart/wit gestreept (is trouwens de enigste kleurslag). Hierbij zijn bij de haan de zwarte en de grijsachtige witte strepen even breed, terwijl bij de hen de zwarte strepen dubbel zo breed uitvallen (waardoor de hennen er dan ook donkerder uitzien dan de haan). De strepen lopen tot in het dons door.
Gedrag
De Amrocks zijn heel rustig en vertrouwelijk, ze kunnen dan ook indien nodig op een eerder beperkte ruimte gehouden worden. Het betreden van het kipperen is dan ook steeds een uitdaging om je baan te vinden tussen de hennen die je steeds voor de voeten lopen. Ook de haan is aanhankelijk en zal je nooit of te nimmer zomaar aanvallen (wat zeker niet van elke haan kan gezegd worden !).
Vliegen
Gezien hun rustige aard komen Amrocks nooit hoog van de grond. Een middelhoog hek is dan ook voldoende.
Broeden
De hennen worden maar heel zelden broeds. Wil je met Amrocks fokken, dan zal een broedmachine of een goede broedse hen (bijvoorbeeld een Zijdehoen) onontbeerlijk zijn.
Eieren
Amrocks zijn uitstekende leggers en zijn, na de Australorps (een gemiddeld verschil van amper 20 eitjes/jaar !), de best leggende kippen : ze leggen maar eventjes gemiddeld 240 bruin-gele eieren van 58 gr per jaar ! De Amrock is dan ook een uitstekend nutras, zowel qua vlees als eierproductie.
Gewichten
De haan haalt een gewicht van 3 à 4 kg, terwijl de hen 2,5 à 3 kg zwaar wordt.
Auto-seksend
De Amrocks zijn auto-seksend, wat betekent dat reeds van bij de geboorte het geslacht kan bepaald worden. Haantjes hebben met name als eendagskuiken een grote lichte vlek op de kop, terwijl dit bij de hennen een kleine vlek is. Verder hebben de haantjes in tegenstelling tot de hennen pigmentloze pootjes. Ten laatste vallen de hennen iets donkerder en zwaarder uit.
Ringmaten
haan: 22 mm
hen: 20 mm
> Bekijk alle berichten